Ver van

Printvriendelijke versie

De OKANklassen van het VTI & Middenschool Driehofsteden uit Kortrijk gaan voor het derde jaar op rij in zee met Passerelle. OKAN staat voor OnthaalKlas voor Anderstalige Nieuwkomers. Kinderen uit diverse landen, die enkel hun eigen moedertaal spreken, starten in deze klas om het Nederlands te leren.

Ver Van

De aftrap van het project vormde de herneming van A Quoi!, het Okanproject van vorig schooljaar. Op 14 januari 2016 kwamen 150 leerlingen uit de OKANklassen van dit schooljaar naar de BUDASCOOP voor een eerste kennismaking met met Passerelle. De OKANNERS van vorig jaar gaven het beste van zichzelf en werden op luid aplaus onthaald! Enkele foto's vind je hieronder, maar voor meer beelden surf je best naar onze facebookpagina.

Naast het zien van de voorstelling, konden àlle 150 leerlingen uit de OKANklassen van dit schooljaar deelnemen aan een proefsessie met Pol Coussement & Darline Deprez. Aan de hand van enkele oefeningen toonden ze aan hoe ze gaan werken en hoe bepaalde bewegingsfrases en beelden tot stand komen. Na die eerste sessies kon iedereen zelf kiezen of ze meestappen in het project. 

Bekijk hier de foto's van de kennismakingssessies.

Uiteindelijk stapten 50 leerlingen uit twee verschillende scholen in dit project en werken 2x per week aan de voorstelling Ver van.

Ver van was te zien  op 10 maart 2016 in BUDASCOOP Kortrijk, in double bill met het atelier Gnosis.

 

Enkele reacties van okan-deelnemers:

Maya: " PFF, ik weet niet wat zeggen... Gewoon bedankt voor alles. Het was mijn beste ervaring, ik zal jullie missen! "

Aneta: " Gisteren was de mooiste dag van mijn leven. Ik ben verdrietig dat het gedaan is..."

 

 

Al een lange weg afgelegd

Stad Kortrijk organiseert sinds drie jaar i.s.m. Passerelle jaarlijks een podiumproject met de Onthaal Klassen voor Anderstalige Nieuwkomers (OKAN-klassen) voor 12 tot 18-jarigen.

Herinneringen en familieverhalen vormden in 2014 de inspiratie voor de voorstelling Grenzeloos. Een bijzonder project dat niet alleen jongeren uit heel veel verschillende culturen samenbracht, maar waar een brug werd geslagen tussen onderwijs, cultuur en integratie. In januari 2015 traden ze een tweede keer op in het kader van '10 jaar Passerelle'.

Na deze eerste geslaagde editie in 2014, werd in het voorjaar 2015 een gelijkaardig traject afgelegd met nieuwe leerlingen, deze keer rond het universele thema water. De start hiervan vormde voor de meesten onder hen de herneming van "Grenzeloos" in januari. Vooraf zien wat het eindproduct kon worden, vormde een grote meerwaarde voor de deelnemers uit de tweede editie. Heel wat leerlingen uit de OKANklassen zijn namelijk niet vertrouwd met een theaterzaal, hedendaagse dans & het presenteren van een voorstelling. Na 3 maanden intensief en vooral creatief werken onder leiding van Pol Coussement waren de jongeren klaar om te tonen waar ze de afgelopen tijd aan hadden gewerkt. Het resultaat werd de pakkende voorstelling A QUOI!. Op 2 april 2015 stonden ze als avondvoorstelling in de BUDASCOOP in double bill met het atelierproject Sun Sun Sun. En op 3 april gaven ze een schoolvoorstelling voor verschillende Kortrijkse middelbare en hoge scholen. Ook de lokale pers mocht hierbij niet ontbreken. 

Na 1 jaar intensief Nederlands oefenen in de OKANklas stromen de leerlingen door naar het regulier onderwijs. Ondanks dat de deelnemers uit A QUOI! dus niet langer in dezelfde klas en op dezelfde school zitten, kwamen ze in januari 2016 terug samen voor een herneming. Dit luidde ook meteen de start in van het nieuwe project Ver van...

 

neen