artistieke trajecten

Category block

danseducatie vrije tijd
/ artistieke trajecten

Sinds haar ontstaan stimuleert Passerelle jongeren om deel te nemen aan creatieprocessen, in de overtuiging dat dit bijdraagt tot hun persoonsontwikkeling en hen stimuleert om zichzelf artistiek te overstijgen. Daarom biedt Passerelle jaarlijks de kans aan jonge amateurdansers om samen met  jonge, professionele choreografen aan een korte creatie te werken.  Het resultaat van deze gezamelijke artistieke trajecten wordt gepresenteerd in een ‘double bill’.
Sedert 2012 biedt Passerelle ook ateliers aan, waarin dansers uit de artistieke trajecten de kans krijgen om zelf choreografisch aan de slag te gaan. Dit onder het waakzame oog van de originele choreograaf, die het proces van op een afstand volgt.
 

I Still Remain - workinprogress

Judith Clijsters creëert deze zomer samen met 5 dansers I Still Remain in C-Mine Cultuurcentrum Genk. I Still Remain is een ode aan de verbondenheid die middels dans en muziek rechtstreeks het hart aanspreekt. Vijf dansers en één muzikant nemen de toeschouwers mee in een polyritmisch spel. Een fysiek krachtig spel dat ontstaat door de dynamiek binnen deze groep. De uitdaging bevindt zich in de zoektocht naar verbinding waarin harmonie en flow centraal staat. Wat blijft er over aan het einde van deze emotioneel intense, maar speelse trip? Wat blijft deel van het individu? Wat is deel van de groep?

Thinking dance teaser

Peter Savel maakt dit najaar Asensessence met 3 jonge dansers in de BUDAtoren in Kortrijk. Asensessence is een onderzoek, een zoektocht doorheen onze geest. Kunnen we onze innelijke gedachtengang omzetten in beweging en dans?
Deze zomer gaat Anneleen Keppens samen met 3 jonge dansers aan de slag voor de creatie BEATS PER MINUTE. De dansers werden geselecteerd via een open call.
Op uitnodiging van Passerelle werkt Lisi Estaras samen met 5 dansers aan de creatie D-EFFECT. De dansers werden geselecteerd via een open call.

United to Forget trailer

Sarah Bostoen ging deze zomer aan de slag met een groepje jonge dansers voor het artistieke traject United to Forget. De dansers werden geselecteerd via een open call. Vergeten en herinneren, zoals ademhalen een onbewust ritme is. De herinnering onaantastbaar, zwevend in de onuitputtelijkheid van het brein en lichaam. Het willen vergeten en koesteren, omdat het ons als belangrijk toeschijnt? Met de macht van de mens in het sturen van gedachten, het vormen van de herinnering en het schrijven van geschiedenis, individueel en collectief.

A Vos Souhaits trailer

Passerelle nodigt Bérengère Bodin (FR) voor een tweede keer uit om samen met enkele jonge dansers aan de slag te gaan. Bérengère kennen we o.a. van haar opmerkelijke passage in C(H)OEURS van Alain Platel (les Ballets C de la B). In 2013 maakte ze samen met enkele  dansers de creatie Je suis un palimpseste, et ce n'est pas un animal.
De Spaanse choreograaf Aimar Pérez Gali maakte samen met Passerelle de creatie Aligning. Aimar is een danser, performer, pedagoog en maker. Zijn werk ontwikkelt zich tussen onderzoek naar dans, beweging, pedagogiek en de ontwikkeling van nieuwe processen voor de uitvoeringspraktijk. Eerder werk van Aimar Pérez is o.a. Delta, een co-productie van Mercat de las Flors in Barcelona en Buda Kunstencentrum Kortrijk. Ine Naessens, éen van de dansers uit Aliging gaat in dit atelier  samen met een groep gevorderde dansers aan de slag met het bewegingsmateriaal uit de voorstelling Delta, en maken ze en een eigen interpretatie van het stuk.
WeAllGo is een voorstelling die Benjamin Vandewalle & Vincenzo Carta samen met Passerelle maakte.  Kim Cras en Ine Naessens, 2 dansers uit de  de originele voorstelling, gingen in opdracht van het Salto-festival aan de slag met dansers van Dansgroep Helios uit Menen.

Pix&Moves fragments

In 2016 begeleidt het choreografenduo Denise Namura (BR) en Michael Bugdahn (D) een nieuw artistiek traject. Uitgangspunt voor de creatie Pix & Moves is het werk van animatiefilmkunstenaar Norman McLaren en zijn constante zoektocht naar de perfecte symbiose tussen beeld, geluid en beweging. Michael Bugdahn en Denise Namura (compagnie à fleur de peau) vertellen verhalen via lichaamstaal die balanceren tussen het abstracte en alledaagse, tussen emotie en spot, tussen het dramatische en het komische.

HOLDING SPACE trailer

De jonge choreografe Judith Clijsters pakt uit met de fysiek uitdagende choreografie Holding Space, die zij samen voor en met vijf dansers creëerde. UItgangspunt voor deze creatie zijn de twee extremen die het lichaam in dit hedendaags tijdperk meemaakt. Enerzijds het hoge tempo, stress, multitasking, volgepropte agenda’s en fitness woede. Anderzijds de enorme fysieke passiviteit, de 9 dagelijkse zituren, burn outs en bore outs.
Sofie Nuyttens danste ooit in het magische Gnosis van de Italiaanse choreograaf Vincenzo Carta. Wij noemen het onze MATRIX-geïnspireerde choreografie voor 4 dansers. In het atelier Gnosis krijgt Sofie de kans om zelf choreografisch aan de slag te gaan met een groepje dansers en haar eigen interpretatie te maken van het originele Gnosis. Sofie koos ervoor om een versie te maken met 9 dansers in plaats van 4. concept: Vincenzo Cartainterpretatie: Sofie Nuyttensdans: Yentl Bulcaen, Margot Croubels, Annabel Deldaele, Eline Denolf, Bente Respens, Marlies D'Hulst, Emma Poiré, Ines Vandenbroucke en Julie Vanhuysse

WeTransfer TRAILER

We transfer refereert uiteraard naar de website waarmee je grote computerbestanden, zoals foto’s of filmpjes, kan delen, maar ook naar andere vormen van communicatie en uitwisseling. Choreograaf Alexander Vantournhout onderzoekt de kleine non-verbale boodschappen die we delen op onbewaakte momenten. Achteloos. En toch bieden net die momenten een rijk inzicht op onze persoonlijkheid, op onze uniciteit, maar ook op wat ons tot groep maakt.

Aligning TRAILER

Aligning is een dans die muziek produceert. Een kwetsbaar stuk dat de diverse mogelijkheden van een lijn dissecteert, letterlijk en conceptueel. Een eenvoudige beweging die constant wordt vermenigvuldigd en een lijn in zijn veelheid etaleert.
Sun, Sun, Sun is een choreografie van de Duitse choreografe Vera Tussing in samenwerking met Passerelle. Ines Vandenbroucke danste in deze productie en neemt Sun, Sun, Sun onder handen in de atelier-werking van Passerelle. In deze atelierwerking krijgt een amateurdanser om een creatie te herwerken naar eigen goeddunken met een groep andere amateurdansers. Ines kan hierin het bewegingsmateriaal veranderen, de muziekkeuze aanpassen, het lichtplan omgooien of experimenteren met alle ingrediënten van de creatie. Tijdens het proces nodigden we Vera uit om het afgelegde traject en de gemaakte keuzes te bespreken.

Diep verdwaald

In Diep Verdwaald zet een enthousiaste groep jongeren van Colour the Streets uit Genk de eerste stapjes binnen de hedendaagse dans. Onder leiding van Judith Clijsters en in samenwerking met Jelena Gavric, zochten ze naar hoe ze hun verontwaardiging en sterke mening over 'pestgedrag' in beweging konden brengen. Als resultaat zien we deze jongeren elk op hun eigen manier balanceren tussen onzekerheid, vrijheid, eenzaamheid, vertwijfeling en hun diepe kracht. Judith begeleidde hen in dit creatieve proces en hielp deze fantastische en uitbundige bende een eigen stem te geven.

No Man's Land trailer

In 2014 maakte de Vietnamees Quan Bui Ngoc (o.a. les ballets C de la B) No Man’s Land. Bij gebrek aan mannen maakten de danseressen een karikatuur van de dagdagelijkse tics van de mannen. Een knipoog naar het mannendom en een schop onder hun kont.

Castle in the air trailer

In 2014 begeleidt het choreografenduo Stanislav Dobak-Jamie Lee een artistiek traject. Samen met enkele dansers werken ze aan een korte creatie, met als titel Castle in the Air. Castle in the Air is een poging om dromen te vatten en te tonen. Stanislav Dobak en Jamie Lee doen dit aan de hand van hun droomdagboeken. In 2014 maken zij hiervan een dansfilm en met de samenwerking van Passerelle ook een podiumversie. Castle in the Air wordt een afspiegeling van het al of niet onderbewuste dat mag getoond worden.

dansendansen passerelle repetities

Passerelle organiseerde samen met Dafne Maes het traject DansenDansen voor jonge dansers met ervaring. Met jong bedoelen we 14 tot 18 jaar. Ervaring betekent het hebben van enige dansachtergrond en de bereidheid om hiermee creatief te willen experimenteren. Passerelle reserveerde hiervoor een volle week het podium van de BUDASCOOP, van 18 t.e.m. 22 augustus en sloot de week af met een voorstelling.
Céline Verhaeghe was één van de dansers in het artistieke traject Fairy Queens met choreograaf Peter Savel. In dit dans.atelier kreeg zij de kans om zelf choreografisch aan te slag te gaan met het concept en bewegingsmateriaal. Samen met een groep dansers van Polydans maakte zij haar eigen interpretatie van Fairy Queens. Uiteraard werd Peter Savel bij dit atelier betrokken en woonde hij tijdens het proces een repetitie bij. Peter zag dat het goed was en was bij momenten ontroerd van de bewerking van Céline en haar Fairy Queens. Het resultaat van dit atelier wordt gepresenteerd op zondag 13 april 2014 om 17u in Budascoop Kortrijk.

Je suis un Palimpseste et ce n'est pas un animal

In 2013 begeleidt Bérengère Bodin (FR) een gezamelijk artistiek traject. Bérengère kennen we o.a. van haar opmerkelijke passage in C(H)OEURS van Alain Platel (les Ballets C de la B). Samen met enkele jonge dansers werkt ze aan een korte creatie met als titel Je suis un palimpseste, et ce n'est pas un animal.

Sun,Sun, Sun

De Duitse Vera Tussing begeleidde in 2013 een artistiek traject en maakt samen met enkele jonge dansers een korte creatie met als titel Sun,Sun,Sun. Vera kennen we van haar samenwerking met Albert Quesada in onder meer Beautiful Dance, Your Eyes en Oh Souvenir dat gedeeltelijk in kunstencentrum BUDA gecreëerd werd en nu ook toert als Trilogy.
Kim Cras danste ooit het mooie WeAllGo van Benjamin Vandewalle en Vincenzo Carta en kreeg van Passerelle de kans om in de atelierwerking een eigen interpretatie te maken. Dat is op zich al een uitdaging. Bovendien werd het aantal dansers van 5 naar 8 opgetrokken. Tijdens de repetities kwam Benjamin langs om met de dansers en Kim te praten, te overleggen en hen op scherp te zetten.
Elk jaar biedt Passerelle de kans aan jonge choreografen om samen met een groep dansers een dansstuk te maken. In 2010 werd met choreograaf Nicolas Vladyslav een artistiek traject opgezet met Contamination als resultaat. Passerelle biedt via haar atelierwerking nu ook de kans om een danser uit de originele cast een eigen interpretatie van het dansstuk te maken. Karen Migneaux, die in de originele voorstelling danste, maakte samen met 7 dansers haar eigenste Contamination.  Nicolas Vladyslav werd tijdens het proces betrokken  als 'external eye' en inspirator voor Karen en de dansers.
Beverly Coorevits was één van de dansers in het gezamenlijk artistieke traject Human Wrongs, Human Rights met choreograaf Stanislav Dobak . In 2012 kreeg zij de kans om zelf choreografisch aan te slag te gaan met dit bewegingsmateriaal. Beverly maakte samen met een groepje dansers haar eigen interpretatie van Human Wrongs. Stanislav woonde tijdens dit atelier twee maal een repetitie bij en besprak de door Beverly gemaakte keuzes met haar en de dansers. Het resultaat van het atelier Human Wrongs werd gepresenteerd op zaterdag 12 mei 2012 in Budascoop Kortrijk.