Palimpseste

Printvriendelijke versie

In 2013 begeleidt Bérengère Bodin (FR) een gezamelijk artistiek traject. Bérengère kennen we o.a. van haar opmerkelijke passage in C(H)OEURS van Alain Platel (les Ballets C de la B).

Samen met enkele jonge dansers werkt ze aan een korte creatie met als titel Je suis un palimpseste, et ce n'est pas un animal.

Je suis un Palimpseste et ce n'est pas un animal

Je suis un palimpseste, et ce n'est pas un animal is te zien op 24,25 & 26 oktober 2013 in Budascoop Kortrijk, in double bill met Sun,Sun,Sun

JE SUIS UN PALIMPSESTE, ET CE N EST PAS UN ANIMAL!.....

Ik ben een palimpsest en het is geen dier!...

Er is een denkbeeldige woestijn want er is geen zand. De wezens die erin ronddolen zijn vreemdelingen. Vreemdelingen voor ons, vreemdelingen onder elkaar en vreemdelingen voor henzelf. Ze lijken op zoek hoe ze elkaar kunnen ontmoeten. Ze slepen spoken met zich mee uit hun verleden. Laag per laag levens die gevangen zitten in hun lichaam. Eén ding staat vast. Indien ze erin slagen jullie te ontmoeten, zullen ze onopvallend hun geheugen in jullie vlees kerven. Dat staat vast.

Deze tekst is geschreven op donderdag 21 maart 2013. Indien deze tekst gisteren zou geschreven zijn, klonk hij ongetwijfeld anders. Een welomschreven beschrijving van non gedetermineerd zijn.

Concept: Bérengère Bodin, i.s.m. Nicolas Marie
Creatie & dans: Daphné De Deken, Bauke Devlaminck, Marlies D'Hulst, Ine Naessens, Sofie Nuyttens & Julie Vanhuysse
Artistieke assistentie: Morena Prats
Lichtontwerp: Nicolas Marie
Techniek: Koen Coulier & Kris Coussement

Bérengère Bodin werd geboren in Fontenay-Le-Compte, in de Loire en toonde van jongs af aan al een sterk sociaal engagement. Als tiener wou ze straathoekwerker worden. Ze zette zich ook een tijdlang in voor ‘Les restos du coeur’, de Franse tegenhanger van Poverello. Pas toen ze vijftien werd, ging ze dansen. Ondertussen maakt ze deel uit van Les Ballets C de La B van choreograaf Alain Platel. Ze schitterde onder meer in de voorstelling C(H)OEURS.

Nicolas Marie werkt als lichtman en scenograaf voor theater en opera in Parijs, maar begon zijn artistiek carrière als danser. In 2002 was hij, samen met Bérengère, één van de twaalf performers in Young People, Old Voices van  Raimund Hoghe. Met Je suis un Palimpseste keert hij voor het eerst sinds lang terug naar de dans. “En dat was bijzonder bevrijdend”, zegt hij daarover. “In opera staat alles vast, er is het script en daar wordt zelden van afgeweken. In de dans, zeker in deze voorstelling, is iedere opvoering een nieuwe verrassing.”

Lees hier een interview met Berengere Bodin omtrent haar en onze Palimpseste uit de Passerelle krant 2013.

Het creatieproces ging van start in maart 2013 in studio 2 van de Tacktoren. Hierbij enkele sfeerbeelden van deze repetities.

In juli werd een week afgemonteerd op de scène van de Budascoop om licht en timing van de voorstelling op punt te stellen. Op het eidne van de week was er een toonmoment voor een klein publiek.

neen