Dans.art DeLuxe Rosas

Printvriendelijke versie

Op 20 april 2013 organiseerde Passerelle samen met de Schouwburg Kortrijk een tweede Dans.artDeLuxe, opgetrokken rond de voorstelling Drumming van Anne Teresa De Keersmaeker.Bij deze Dans.artDeLuxe kregen de deelnemers twee workshops van telkens twee uren met een (ex-)danser van Rosas. De workshops waren gebaseerd op het werk van A.T. De Keersmaeker. Na de workshops was er een broodmaaltijd en konden de deelnemers  een inleiding op de voorstelling meepikken en aansluitend ook de voorstelling DRUMMING bijwonen in de Kortrijkse Schouwburg. Een unieke ervaring voor alle deelnemers.

Het repertoirestuk ‘Drumming’ uit 1998 is een van Anne Teresa De Keersmaekers meest fascinerende choreografieën: een wervelende dans op een krachtige percussiepartituur van de Amerikaanse componist Steve Reich. De muziek van de New Yorkse minimalist is ook al bij haar eerste voorstelling ‘Fase’ (1982) de leidraad. Reich schrijft ‘Drumming’ in 1970-1971, kort na een
studieverblijf in Afrika. De partituur vertrekt vanuit één enkel obsederend ritmisch motief: dit vermenigvuldigt zich en ontplooit zich in een rijke variëteit aan texturen.

In haar choreografie respecteert A.T. De Keersmaeker de geest van de partituur en verrijkt haar tegelijkertijd: de choreografische complexiteit ontstaat net als de muziek uit één enkele bewegingszin waarop eindeloze variatIes in tijd en ruimte worden toegepast. Wanneer de trommels zwijgen en de lichamen tot stilstand komen, heeft de toeschouwer een bedwelmende tocht meegemaakt, een golf van pure dans en pure klank, een draaikolk van levensenergie uitgevoerd door veertien dansers. Kortom, een meesterwerk!

 

neen