good practices

Category block

danseducatie vrije tijd
/ good practices

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van onze danseducatie in de vrije tijd waar we bijzonder trots op zijn. Dit zijn goede praktijkvoorbeelden van onze sessies, projecten en artistieke trajecten.

Diep in de zee

Tijdens de krokusvakantie organiseerde CC Wevelgem ism Passerelle het dansproject Diep in de zee. Elke namiddag verdiepten de dansertjes zich samen met Morgane Van Weyenbergh in de wondere wereld van de diepzee.. Gaan we zwemmen of gaan we dansen? Vinden we clownvissen, zeemeerminnen of haaien? Alles is mogelijk. Deze creatieve week werd afgesloten met een korte performance op het podium van CC Wevelgem.
In het kader van de  Kunstendag voor Kinderen organiseert Passerelle een aantal workshops voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Danscoaches Darline Deprez, Kim Cras en Ines Vandenbroucke lieten de kinderen een hele middag proeven van beweging, expressie en dans. Het werd een workshop waarin de deelnemers zelf creatief aan de slag gingen rond het thema Wat is Kunst?! Wat is kunst?! schreeuwt Noordkaap ons toe. Is kunst voor iedereen?En is iedereen artiest? Kunst is het maken van iets bijzonders. Iets moois, iets leuks, iets aangenaams om naar te kijken.  Een schilderij, een beeld, een foto, … maar ook dans is een vorm van kunst. Ga mee op ontdekkingstocht en dans tussen kunst en kitsch!

Stel Dat2

Van 18 t.e.m. 22 augustus 2014 werden 4 studio’s in de Tacktoren ingenomen door de vakantieateliers STEL DAT. De jongste dansertjes waren 6 jaar oud, de oudste dansers telden 13 lentes. Zij werden bijgestaan door straffe artistieke coaches als Lot Jansen, Anne-Lore Baekeland, Bernadette De Deygere en Darline Deprez. Uniek aan deze aanpak is dat Passerelle inzet op creativiteit en vertrekt vanuit de dansers zelf. Deze workshops zijn dus geen technische danslessen, maar een prikkeling van hun inventiviteit. Iedere groep vulde het thema Stel Dat in op hun eigen manier. Dansatelier: Stel dat mensen dieren waren (voor 6-7 jaar) Coach: Lot Jansen
Kortrijk heropent de gerestaureerde Sint Annazaal van het Begijnhof en richt er een belevingscentrum in. In het dynamisch en interactief belevingscentrum staan de begijnen als sterke vrouwen centraal. Op 4 en 5 juli 2014 werd het belevingscentrum feestelijk geopend voor het grote publiek. Passerelle zet hard in op beleving en inleving en ging voor dit project aan de slag met een groep kinderen tussen 10 en 12 jaar. In vier dagen tijd maakten ze kennis met de levenswijze van de begijnen en lieten zich samen met Bernadette De Deygere inspireren door de strikte richtlijnen en de dagindeling waaraan de begijntjes zich hielden.
In aanloop naar de dansvoorstelling GIRLS organiseerde CC Wevelegem i.s.m. Passerelle twee sessies van drie uren voor meisjes van 10 tot 14 jaar. De choreograaf himself, Ugo Dehaes, begeleidde deze sessies. De sessies gingen door op het podium van CC Guldenberg en er werd gewerkt rond het bewegingsmateriaal van de voorstelling GIRLS, die te zien is op 8 februari 2014 in CC Wevelgem. Alle deelnemers kregen ook een ticket voor de voorstelling, waarin ze heel wat bewegingen uit de workshop zullen herkennen.
De Kunstacademie van Zaventem organiseerde een tweedaagse rond improvisatie. Voor de discipline dans deed de Kunstacademie beroep op Passerelle. Pol Coussement gaf er diverse workshops voor jongeren met én zonder danservaring. De sessies vertrokken vanuit een tekst of een concept en de uitkomst werd improviserend bepaald. Inspirerend was het alvast.
Passerelle verzorgde vorige zomer enkele vakantieateliers voor Cultuurcentrum De Schakel in Waregem. Pol Coussement ging met de kinderen op zoek naar hun helden en heldendaden. Naar wie kijk je op? Wie is jouw held? Op het einde van de week sloot dit vakantieatelier af met een mooi toonmoment.
Op 12 oktober 2013 organiseert Schouwburg Kortrijk samen met Passerelle een derde Dans.art DeLuxe, een workshop voor amateurs met dans ervaring, gebaseerd op het werk van Sidi Larbi Cherkaoui. In navolging van de vorige succesvolle edities met dansers van Les ballets C de la B en Rosas gaan we deze keer aan de slag met dansers van Eastman, het gezelschap rond de gevierde choreograaf Larbi Cherkaoui. Het recept van een Dans.art DeLuxe is genoegzaam gekend. Je krijgt 2 workshops van telkens 2 uren met dansers uit het gezelschap Eastman die jou bewegingsmateriaal aanbrengen gelinkt aan de choreograaf en de voorstelling 4D van Sidi Larbi Cherkaoui/Eastman. Na de workshop krijg je een broodjesmaaltijd aangeboden en pik je de voorstelling 4D mee.  
Passerelle organiseert ism Sportdiens Kortrijk het dansproject Ei-Land. Anne-Lore Baeckeland (Cacao Bleu) creëert met de kinderen een imaginaire wereld boordevol eigenzinnige bewegingen. Aan de hand van vloerprojecties van hun eigen schilderontwerp creëren de kinderen hun eigen scènografie waarop ze bewegen.Een week lang werken de kinderen naar een kleine voorstelling voor de ouders toe. Ideaal voor zowel jongens als meisjes die niet stil kunnen zitten. Volg onze Eilandbewoners via onze blog of facebookpagina.