Ensemble

Printvriendelijke versie

In 2012 begeleidde Albert Quesada, afgestudeerd aan P.A.R.T.S., een gezamelijk artistiek traject., dat resulteerde in de voorstelling Ensemble.

Ensemble

Concept & creatie: Albert Quesada
Dans & creatie: Valentine Galeyn, Karen Lamberts, Natalie Lobbens, Laura Simons
Klankontwerp: Christian Francois
Techniek: Koen Coulier & Kris Coussement
Muziek: Leonard Bernstein ( Candide´s ouverture) en fragmenten van Johannes Brahms (Symphony n°1), Ludwig van Beethoven (Symphony n°5), Dmitri Shostakovich (Symphony n°5), Franz Joseph Haydn (Symphony n° 11)

Wanneer muziek de beweging dirigeert
Van alle kunstvormen staat muziek op een bijzondere plek, door geen enkele ster belicht buiten zichzelf en volslagen zonder betekenis… buiten haar eigen betekenis. ‘ Het is een citaat van de Amerikaanse componist en dirigent Leonard Bernstein. Zijn werk vormt het uitgangspunt voor Ensemble, waarin choreograaf Albert Quesada alsnog probeert een brug te bouwen tussen muziek en beweging.

Muziek en het beluisteren ervan vormt een belangrijke rode draad in de dansvoorstellingen van Albert Quesada. ‘De voorbije jaren heb ik intensief onderzoek gedaan naar de wisselwerking tussen beweging en de manier waarop je naar muziek luistert. Mijn voorstellingen zou je kunnen zien als  een soort koptelefoon, die telkens weer een ander aspect van de muziek accentueert: de klankkleur, het ritme, het ruimtelijk effect, de bastonen… Ik dwing het publiek op een andere manier naar composities te luisteren.’

Albert Quesada woont in Brussel maar is oorspronkelijk van Barcelona. Hij studeerde er filosofie en multimedia. Later volgde hij les aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam en aan P.A.R.T.S., waar hij afstudeerde in 2008. De voorbije jaren werkte hij onder meer samen met Thomas Hauert, Benjamin Vandewalle en zijn vroegere leerkrachten David Zambrano en Chrysa Parkinson. Ensemble, dat hij maakt in samenwerking met Passerelle, gaat verder op zijn solo on Bach & Could, het duet Trilogy en de voorstelling Slow Sports.

Quesada is vertrouwd met Kortrijk. De voorstelling Slow Sports werd gedeeltelijk gemaakt in het Kunstencentrum Buda. En in februari staat hij met Trilogy in de Kortrijkse Stadsschouwburg. De samenwerking met Passerelle is dan ook geen toeval, maar een mooi voorbeeld van de synergie tussen de verscheidene spelers binnen de Kortrijkse culturele scene.

 

Speellijst Ensemble

08-11-2012     Kortrijk - Budascoop - première
09-11-2012     Kortrijk - Budascoop
11-11-2012     Kortrijk - Budascoop
06-12-2013    Lier - Liers Cultuurcentrum
07-02-2014    Beveren - CC Ter Vesten

neen