Grenzeloos

02/04/2014
Roots-jongeren brengen de theatervoorstelling Grenzeloos, een bijzonder project dat niet alleen jongeren uit heel veel verschillende culturen samenbrengt, maar ook een brug slaat tussen onderwijs, cultuur en integratie.

Grenzeloos

Printvriendelijke versie


Samen met Pol Coussement werkten een dertigtal jongeren uit de Okan-klassen van VTI Kortrijk en Middenschool Drie Hofsteden gedurende enkele  maanden vanuit hun culturele achtergrond aan een cultuurtraject.

OKAN staat voor Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers. Kort uitgelegd gaat het hier om jongeren van 12 tot 18 jaar die geen Nederlands praten en in de regio van Kortrijk komen wonen. Uiteraard zijn zij schoolplichtig en kunnen zij maximaal 9 maanden les volgen in de OKAN-klas. Nadien stromen zij in het reguliere onderwijs in. In deze klassen zitten kinderen van o.a. Frankrijk, Spanje, Portugal, Marokko, Somalië, Polen, Afghanistan, Eritrea, Brazilië, Columbia,

Stad Kortrijk en de Kortrijkse schouwburg vroegen Passerelle om deze jongeren in 15 sessies te laten proeven van hedendaagse dans en performance. Het werd een clash van taal en cultuur met zowel een kleine als een grote C.

Met behulp van muziek, theater, dans en film smelten de herinneringen en familieverhalen tot de fantastische theatervoorstelling “Grenzeloos” . Een bijzonder project dat niet alleen jongeren uit heel veel verschillende culturen samenbrengt, maar ook een brug slaat tussen onderwijs, cultuur en integratie.

 

Woensdag 2 april 2014 toonden de OKAN-ners hun project GRENZELOOS aan een volle zaal in de BUDASCOOP en hun toonmoment werd bijzonder goed onthaald.