Fairy Queens

Printvriendelijke versie

In 2012 begeleidde Peter Savel (SVK), afgestudeerd aan P.A.R.T.S., een gezamelijk artistiek traject. Peter liet zich inspireren door de klassieke muziek en hoe complex deze composities kunnen zijn.
 

Fairy Queens

Concept & creatie: Peter Savel
Dans & creatie: Joke Depreitere, Karen Lamberts, Florence Naessens, Ine Naessens, Frauke Seynnaeve & Céline Verhaeghe
Lichtontwerp: Koen Coulier
Techniek: Kris Coussement
Muziek: fragmenten uit King Arthur van Henry Purcell

Een zelfrelativerende ode aan de barok:

Een slordige vierhonderd jaar geleden richtte Lodewijk XIV de Koninklijke Academie voor Dans op, om mensen op te leiden voor vertoningen aan het hof. Aan die academie werden de grondbeginstelen vastgelegd van het ballet, waaruit later -als tegenbeweging- de moderne dans is ontstaan. In Fairy Queens keert choreograaf Peter Savel terug naar de roots, om te flirten met barok, vanuit oprechte bewondering, maar zo nu en dan ook met een vette knipoog.

Peter Savel: Vertrekpunt van de creatie Fairy Queens was mijn interesse om muziek in haar meest complexe manier te vertalen naar beweging. Door het vertalen van de muziek in beweging maken we dingen zichtbaar en duidelijker hoorbaar. Naast de structuur van deze krachtige barokmuziek zochten we ook naar de kleur, het gevoel en de inhoud van de muziek. Bovendien appelleert Fairy Queens aan de verbeelding en de subtiele suggestie van het zoeken en verlangen naar liefde.


Peter Savel is geboren in Slovakije. Hij studeerde er danspedagogie en trok daarna naar P.A.R.T.S, de dansschool van de Belgische choreografe Anne Teresa De Keersmaeker. Hij wou er zich verdiepen in creatie.
In 2010 studeerde hij af en ging hij les geven, eigen voorstellingen maken en dansen voor andere choreografen. Hij was onder meer te zien in De l’air et du vent van de Fransman Pierre Droulers. Begin dit jaar maakte hij met de Duitse theatermaker Juliane von Crailsheim de voorstelling Could we flie together en binnenkort stelt hij in Leuven een nieuwe solo voor. 
Door zijn achtergrond als dansdocent besteedt Savel veel aandacht aan het proces bij de totstandwording van zijn voorstellingen en de samenwerking met zijn dansers.

Speellijst Fairy Queens

08-11-2012:     Kortrijk - Budascoop - première
09-11-2012:     Kortrijk - Budascoop
11-11-2012:     Kortrijk - Budascoop
6-12-2013:      Lier - Cultuurcentrum
13-12-2013:    Meulebeke - OC
07-02-2014:    Beveren - CC Ter Vesten
15-02-2014:    Wetteren - CC Nova

neen