Grenzeloos

Printvriendelijke versie

Stad Kortrijk organiseerde i.s.m. Passerelle een heus podiumproject met de OKAN-klassen voor 12 tot 18-jarigen. OKAN staat voor OnthaalKlas voor Anderstalige Nieuwkomers. Kinderen uit diverse landen, die enkel hun eigen moedertaal spreken, starten in deze klas om het Nederlands te leren.

Met behulp van muziek, theater, dans en film smolten de herinneringen en familieverhalen tot de fantastische theatervoorstelling “Grenzeloos” . Een bijzonder project dat niet alleen jongeren uit heel veel verschillende culturen samenbrengt, maar ook een brug slaat tussen onderwijs, cultuur en integratie.

Op woensdag 2 april 2014 toonden de OKAN-ners hun project GRENZELOOS aan een volle zaal in de BUDASCOOP en hun toonmoment werd bijzonder goed onthaald.

Lees hier een straf interview met enkele deelnemers over hoe zij het project Grenzeloos hebben beleefd.

Grenzeloos compilatie

Michaël Janart, radio 2 journalist, volgde de repetities van het OKAN-project Grenzeloos en maakte er een pakkende audio-reportage van. Geluidsopnames en interviews geven perfect de sfeer, aanpak en visie van het project weer. Geïllustreerd met mooie foto’s van huisfotograaf, Luc Depreitere, levert Michaël Janart hier een prachtig verslag af.

Audio Reportage Grenzeloos

 

" Grenzeloos was voor mij een perfecte
weerspiegeling van wat de kerndoelstelling van Buda is: creëren.

Ik was er met een groep van 60 internationale studenten
en ook zij konden aan den lijve ondervinden

waar maken, ons verhaal, over gaat.

Het was heerlijk en ontroerend om te zien dat een artistiek proces
geesten kan open trekken bij deelnemers en toeschouwers.
"

Hans Vandenberghe, coördinator AGB BUDA

In 4 sessies maakte Pol Coussement kennis met alle OKAN leerlingen in Kortrijk. Aan de hand van enkele oefeningen toonde hij aan hoe hij zou werken en hoe bepaalde bewegingsfrases en beelden tot stand komen. Uit de foto’s mag blijken dat het project enthousiast van start ging. Daarna werkte Pol in vijftien sessies verder met een groep enthousiaste Okanners. Het relaas van dit Okanavontuur kan je volgen op deze blog.

neen