cultuurcentrum

Category block

ons aanbod voor
/ cultuurcentrum

Als cultuurcentrum kan je bij Passerelle aankloppen voor educatieve omkadering van dansvoorstellingen.

Naast het boeken van voorstellingen kan je ook een Inleiding of nabespreking vragen. Er kan een workshop of dans.art gekoppeld worden aan een voorstelling. Ook voor projecten kan je terecht bij Passerelle.

Heb je zelf ideeën of voorstellen tot samenwerking? Stuur een mailtje naar info@passerellevzw.be

Re-Rosas@C-mine

Passerelle gaat vanaf 2018 intens samenwerken met C-Mine Genk. Om deze samenwerking kracht bij te zetten werkte Yentl de Werdt samen met 19 jonge dansers vanuit heel Limburg op de site aan hun interpretatie van Rosas danst Rosas. Hierbij enkele straffe foto's van Tuur Vanthoor en een even straf filmpje.Prachtig om dit in twee dagen neer te zetten. Thx & Congratz aan Yentl de Werdt, C-Mine cultuurcentrum, Judith Clijsters en de dansers.

ZOEK compilatie

Al ruime tijd bewijst Passerelle met haar aanpak jongeren uit diverse culturen mee te nemen in een danseducatief en maatschappelijk verhaal. Dit jaar gaat Passerelle aan de slag met de OnthaalKlassen voor Anderstalige Nieuwkomers in Menen en Oostende. Zoek is de titel van het Okan-project in Menen, en kadert in Zielzoekers, een uitgebreide werking waarmee CC De Steiger, samen met heel wat partners, inzoomt op het vluchtelingenthema.
Tijdens de krokusvakantie ging Passerelle aan de slag met kinderen uit het Westerkwartier in Oostende. Vele kinderen uit deze wijk komen er niet toe om deel te nemen aan culturele projecten. Geen danservaring, wel veel goesting om te bewegen en te experimenteren waren de uitgangspunten waarmee Valentine Galeyn en Darline Deprez aan de slag gingen. Valentine werd bijgestaan door Rien Bauwens, die zorgde voor de sounscape. Met de steun van De Grote Post en Sociaal Huis Oostende haalden we enkele drempels neer met een straf en ontroerend toonmoment in De Grote Post als orgelpunt.
In aanloop naar de dansvoorstelling 15 seconds of fame van Koen De Preter organiseert CC De Spil i.s.m. Passerelle een workshop met Darline Deprez. In een drie uren durende sessie reikt Darline de deelnemers uitdagende opdrachten, werkwijzen en thema’s aan die aansluiten op de voorstelling.   In 1968 poneerde Andy Warhol zijn beroemde quote In the future everyone will be world-famous for 15 minutes. Wist hij veel dat het er anno 2014 nog allemaal veel vluchtiger aan toe zou gaan. Met zijn titel refereert Koen De Preter naar de populaire talentenjachten van vandaag en de vluchtigheid van het sterrendom.  
Veerle Hollants getuigt waarom CC De Schakel graag samenwerkt met Passerelle: "Bij Passerelle krijgen ook kinderen zonder danservaring hun plekje binnen de groep".
Op zaterdag 29 april nodigt De Grote Post Oostende in samenwerking met Passerelle vzw danseres en choreografe Lisi Estaras uit voor een leuke workshop in het kader van haar voorstelling Monkey Mind. Tijdens deze workshop gaat ze samen met jullie via dans en beweging op zoek naar dat eindeloze gebabbel in ons hoofd waarbij we steeds van gedachte naar gedachte springen, of van emotie naar emotie, net zoals een aap van boom naar boom. Een echte aanrader voor wie op een speelse manier wil kennismaken met Lisi’s creatieve bewegingstaal.

Diep verdwaald

In Diep Verdwaald zet een enthousiaste groep jongeren van Colour the Streets uit Genk de eerste stapjes binnen de hedendaagse dans. Onder leiding van Judith Clijsters en in samenwerking met Jelena Gavric, zochten ze naar hoe ze hun verontwaardiging en sterke mening over 'pestgedrag' in beweging konden brengen. Als resultaat zien we deze jongeren elk op hun eigen manier balanceren tussen onzekerheid, vrijheid, eenzaamheid, vertwijfeling en hun diepe kracht. Judith begeleidde hen in dit creatieve proces en hielp deze fantastische en uitbundige bende een eigen stem te geven.
In aanloop naar de dansvoorstelling GIRLS organiseerde CC Wevelegem i.s.m. Passerelle twee sessies van drie uren voor meisjes van 10 tot 14 jaar. De choreograaf himself, Ugo Dehaes, begeleidde deze sessies. De sessies gingen door op het podium van CC Guldenberg en er werd gewerkt rond het bewegingsmateriaal van de voorstelling GIRLS, die te zien is op 8 februari 2014 in CC Wevelgem. Alle deelnemers kregen ook een ticket voor de voorstelling, waarin ze heel wat bewegingen uit de workshop zullen herkennen.

Vol Vertrouwen

In samenwerking met C-MIne Cultuurcentrum en Danspunt organiseerde Passerelle een dansproject voor jongeren met danservaring.    Een week lang werden alle mogelijke hoeken van het cultuurcentrum in Genk een podium voor 12 jonge dansers. O.l.v. danscoach Judith Clijsters gaven deze jongeren vorm aan het zelfgekozen thema 'vertrouwen'. Ze lieten zich hierbij inspireren door een kunstwerk van Jan Van Oost uit de tentoonstelling 40/20 die momenteel in C-Mine cultuurcentrum te zien is. Samen onderzochten ze deelaspecten van vertrouwen zoals: onzekerheid, vriendschap, gevangenis, ruzie en kracht.  
Op 23 november 2013 is de double bill WeAllGo & Point of view te zien in CC De Ververij in Ronse. In aanloop van de voorstelling werd in samenwerking met het Cultuurcentrum en de academie van Ronse een dans.art sessie georganiseerd. Beverly Coorevits, één van de dansers uit de voorstelling WeAllGo, ging met het materiaal uit de voorstelling aan de slag. Tijdens 2 sessies van 2 uur werd gewerkt met een groep beginners van de afdeling Woord en een groep geoefende dansers van de adeling Dans. Aansluitend konden ze de voorstelling bijwonen in CC De Ververij. Een fijne ervaring voor de deelnemers om het materiaal uit de workshop te herkennen in de voorstelling.
Op vrijdag 7 2014 maart danst en speelt Alexander Vantournhout de circusvoorstelling Caprices in CC De Schakel in Waregem. De avond voor de voorstelling maakt hij zich vrij voor een unieke dansinitiatie. De les begint met een intense stretching, niet om er leniger van te worden, maar eerder feel-good. Van daaruit gaan we naar speelse duo-partnering-oefeningen. We leren uit de ontmoeting met een ander lichaam: bewustwording van automatismen, luisteren naar de zintuigen, release en vanuit een minimale impuls een maximaal effect te bereiken…. Deze initiatie is voor iedereen tussen 16 en 30 jaar die zin heeft om te bewegen.