Nieuwsbrief mei 2013

Printvriendelijke versie

1. Passerelle verlegt haar grenzen
2. Dans.art DeMax met Rosas
3. Lichamelijk opvoeding omgeturnd tot danseducatie
4. Palimpseste...wablief?

___________________________________________

1. Passerelle verlegt haar grenzen

   

Transdanse is een grensoverschrijdend Europees project van Schouwburg Kortrijk en Danse à Lille. Voor het educatieve luik schakelden zij Passerelle in om met twee basisscholen een project op te zetten rond het werk van choreograaf Gilles Verrièpe en zijn interpretatie van het dierencarnaval van Camille Saint-Saens.
Huischoreograaf Pol Coussement ging aan de slag met twee scholen, Damiaanschool uit Kortrijk en Ecole Jean Michelet uit Roubaix (FRA). Het werd een danseducatief uitwisselingsproject waarbij naast het artistieke ook de  taal, gebruiken en cultuurverschillen aan bod kwamen.
Een levendige blog http://jumelagetransdanse.blogspot.be/ van dit project geeft je het relaas van dit project.

2. Dans.art DeMax met Rosas

   

Niet dat we met een nieuwe format willen starten maar de afgelopen Dans.artDeLuxe was gewoon DE MAX.

Clinton Stringer en Sandy Williams, beiden (ex-)dansers van Rosas, gaven een workshop rond het werk van Anne Teresa De Keersmaeker en in het bijzonder rond de voorstelling Drumming. Voor de gelegenheid gebruikten we de grootste studio van de Tacktoren en het ruime podium van BUDASCOOP 2. Na de sessies konden de deelnemers ook genieten van de voorstelling Drumming in de Kortrijkse Schouwburg.

Hierbij enkele quotes uit de evaluaties met de deelnemers:
   • Leuk om een stuk van de choreografie van de voorstelling aangeleerd te krijgen alsook met de uitleg van het ontstaan van de choreografie door iemand die nog meegedanst heeft. Je kijkt met andere ogen naar het stuk.
   • Mooie locatie, vriendelijke ontvangst, alles goed geregeld (ook de broodmaaltijd na de workshop). Heel fijn om als amateurdanser de kans te krijgen om choreo’s aan te leren van de choreografen waar we zoveel respect voor hebben.

De sfeerbeelden van onze Dans.artDeLuxe spreken voor zich en op onze facebookpagina vind je er nog enkele meer. We houden je niet tegen om deze foto’s met een vette duim te ‘I Like-en’.

3. Lichamelijke opvoeding omgeturnd tot danseducatie

   

Het KTA Drie Hofsteden uit Kortrijk vroeg aan Passerelle om met de zevendejaars BSO een dansworkshop op te zetten tijdens de lessen lichamelijke opvoeding. Wat eerst argwanend werd onthaald bleek een schot in de roos. Valentine Galeyn werkte vier maal met hen en overtuigde hen om aan ‘hedendaagse dans’ te doen.
Gezien de leerlingen laatstejaars zijn koos de school voor het thema ’afscheid’ wat door hen heel divers werd ingevuld met items uit het verleden, de toekomst en wat ze vanavond gaan doen. De vierde sessie, die voor de gelegenheid buitenschools in de Tacktoren werd georganiseerd, werd gebruikt om alles mooi in een performance te gieten. Hiervan werd een videoregistratie gemaakt en bij sommigen – in tegenstelling tot bij de aanvang - kriebelt het toch om het te tonen aan een publiek.

4. Palimpseste... wablief?

   

Een palimpsest is een stuk perkament dat keer op keer overschreven wordt en daardoor een gelaagdheid en historie met zich mee draagt. Je suis un palimpseste … et ce n’est pas un animal is ook de titel van een artistiek traject dat Bérengère Bodin met enkele amateurdansers in Passerelle aflegt.
Bérengère Bodin kennen we o.a. van haar opmerkelijke rol in C(H)OEURS van Alain Platel. Zij omringt haar artistiek met Nicolas Marie en Morena Prats. Tijdens de paasvakantie ging het traject van start en leverde al aardig wat bewegingsmateriaal op.

Je suis un palimpseste … et ce n’est pas un animal wordt gepresenteerd op 24, 25 en 26 oktober 2013 in de BUDASCOOP te Kortrijk.

neen