Bloedtest

Bloedtest is een productie van Wit.h ism Museum Dr Guislain en een indrukwekkende line-up van artiesten en organisaties.

In 2018 werkt Passerelle voor het eerst samen met vzw Wit.h voor de coproductie van D-EFFECT van choreograaf Lisi Estaras. Een beetje verwonderlijk misschien dat de twee organisaties elkaar niet eerder vonden. Want hoewel Wit.h meer rond beeldende kunst werkt en Passerelle rond hedendaagse dans, is de aanpak heel gelijklopend: het altijd hoog leggen van de artistieke lat, het aandacht geven aan diversiteit en het niet te veel preken maar het gewoon doen (dixit Els Vermeersch van Wit.h)

In het kader van Bloedtest vinden ze elkaar opnieuw. Vzw Wit.h ontwikkelt het project Bloedtest naar aanleiding van NIPT: een test die toelaat om tijdens de zwangerschap zo goed als zonder risico’s onder meer het syndroom van Down op te sporen. Bloedtest maakt op een artistieke manier vragen bespreekbaar als: Welke wereld krijgen we zonder het syndroom van Down? Waar leidt deze evolutie ons heen? Welke ‘doelgroep’ volgt?

Bloedtest groeit uiteindelijk uit tot een tentoonstelling en een walking opera, gepresenteerd in Museum Dr. Guislain met heel diverse partners.
Met Passerelle maakt Wit.h de video-installatie  D-EFFECT: I just came to look at the garden. Deze video-installatie is een adaptatie van het succesvolle  D-Effect met 5 jonge dansers waaronder twee met het syndroom van Down en contrabassist ‘on stage’.

Voor deze installatie brengt Lisi Estaras haar spelers terug samen en gaat ze op zoek naar de relatie met het publiek: “The gaze of others exposes me, makes me weak and fragile, turns me into a subject.” Documentairemaker Francis Vanhoutte filmt. Opnames in de studio en in de tuin van het museum: http://www.bloedtest.org/2019/05/31/the-heart-is-the-muscle-we-like-to-work-out/

logo passerelle 2021

Passerelle is een door Vlaanderen structureel erkende cultuureducatieve organisatie die kinderen en jongeren stimuleert om zich via dans, beweging, expressie en performance artistiek en persoonlijk te ontplooien.

Laatste berichten

Volg ons op Facebook

Hoe kunnen wij je helpen?

ARE YOU IN?

Volg Passerelle
op de voet en mis
geen enkele activiteit
of voorstelling meer!

Abonneer je meteen: