Expressiestages Dworp

Sinds 2014 komen we jaarlijks langs in Dworp. Tijdens het expressielab gaan de eerstejaarsstudenten van de lerarenopleiding aan de Hogeschool Universiteit Brussel drie dagen op afzondering voor een reeks sessies rond dans, expressie, theater en muziek. Passerelle wordt telkens gevraagd om het luik dans en bewegingsexpressie te verzorgen.

Sinds het begin van deze stages in 2014 zijn al heel wat coaches de revue gepasseerd. O.a. Sarah Bostoen, Seppe Baeyens, Valentine Galeyn, Joke Depreitere gaven een idee van hoe hedendaagse dans eruit ziet aan de studenten. De laatste twee jaar deed Mohamed Boujarra de workshops.

Liesbeth Jans (lector taalvaardigheid HUB Eshal-Brussel): “De studenten volgen de lerarenopleiding Bachelor Secundair Onderwijs. Ze zullen lesgeven aan de eerste twee graden van het secundair onderwijs. Van het secundair onderwijs wordt vaak gezegd dat creatief denken er te weinig aan bod komt. Creativiteit is ook iets waarvan leraren secundair onderwijs vaak zonder enige schroom beweren dat ze het niet hebben. De bedoeling van deze expressiestage is niet dat de toekomstige leraren kunstvormen aangeboden krijgen die ze zelf in hun eigen lessen zouden kunnen gebruiken, maar dat ze verder kijken, dat ze misschien bronnen in zichzelf aanboren, en dat ze van het idee verlost geraken dat creativiteit in het secundair onderwijs niet nodig is.

Dit gezegd zijnde, als de wiskundestudenten na de expressiestage ervan overtuigd zijn dat dans in hun lessen voortaan onontbeerlijk is, dan zou dat natuurlijk heerlijk zijn. Maar maak je geen zorgen als dat niet het geval is. Als studenten na de expressiestage meer op zoek gaan naar manieren om hun eigen creativiteit aan te wakkeren en verder te ontwikkelen, dan is ons doel (meer dan) bereikt. Hopelijk blijven ze achter met de overtuiging dat creativiteit iets is waaraan ze moeten werken, met een voornemen om vaker naar dans- en muziek-, dramavoorstellingen en/ of tentoonstellingen te gaan, of schrijven ze zich onmiddellijk in aan de plaatselijke academie. Het doel van onze expressiestage is om de horizon van onze studenten te verbreden, hen te laten inzien dat dans meer is dan zumba, bij wijze van spreken (lacht). En daar is Passerelle in geslaagd. Een aantal studenten waren in die mate enthousiast dat ze de intentie hadden om in hun vrije tijd een cursus hedendaagse dans te volgen.”

logo passerelle 2021

Passerelle is een door Vlaanderen structureel erkende cultuureducatieve organisatie die kinderen en jongeren stimuleert om zich via dans, beweging, expressie en performance artistiek en persoonlijk te ontplooien.

Laatste berichten

Volg ons op Facebook

Hoe kunnen wij je helpen?

ARE YOU IN?

Volg Passerelle
op de voet en mis
geen enkele activiteit
of voorstelling meer!

Abonneer je meteen: