Uitwisselingsprojecten

Passerelle zet hard in op de uitwisseling tussen de grenzen. Een project dat hierbij als eerste naar bovenkwam en nog steeds blijft meegaan, is Miroir (Magique). Wat startte als een klein, grensoverschrijdend uitwisselingsproject in het kader van Transdanse (2013), groeide ondertussen uit tot heel wat meer. De ervaringen en het resultaat waren zo overweldigend dat in 2014 het project Identity KiD werd opgezet en in 2015 het project Frontières. De school ligt in één van de armste buurten in Frankrijk en wat Passerelle daar realiseert is op z’n minst bijzonder merkwaardig.

Op maandag 1 februari 2016 organiseerde de Kortrijkse Schouwburg, CANON Cultuurcel samen met Passerelle een gratis Inspiratiedag voor leerkrachten. In de namiddag kwamen de leerlingen van Roubaix naar Kortrijk voor een eerste kennismaking met de leerlingen van De Levensboom en een try-out van Miroir.

Ruim 4 jaar realiseert Passerelle een project binnen de lestijden van een school in een kansarme buurt in Roubaix. In de loop der jaren groeide het project van 6 sessies uit naar meer, veel meer. Passerelle presenteerde Miroir in avant-première want Miroir staat op 3 februari op het festival, Les Petits Pas. Daarnaast getuigde de leerkracht hoe zij het dansproject verweeft in haar lessen en welke doelstellingen er met dit dansproject worden bereikt.

Pedagogisch adviseur voor scholen in Roubaix, Dhr. Guillaume Vernier, zag de voorstelling Miroir, Miroir, Miroir Magique van de klas CM2 (école Jules Michelet) in Le Gymnase / CDC. Hij stond erop om de leerlingen in de klas te bezoeken en hen te bedanken.

Via workshops gaan de kinderen op culturele ontdekkingstocht en krijgen ze een inkijk in hedendaagse dans.

Spiegel, een reflectie van jezelf, van wie je zou willen zijn, van wie je denkt te zijn..
Een reflectie van wat we zijn?

Met al deze vragen gingen de leerlingen van l’ école Jules Michelet (Roubaix)aan de slag in het project Miroir.

Over de grens kijken, leren en appreciëren

In 2020 werkt werkt Passerelle voor het zesde jaar op rij parallel met zowel een Vlaamse als een Franse school rond éénzelfde thema. HOME was dit jaar het thema en er werd tussen beide scholen druk ge-facebook-ed. Ook brachten ze beiden een bezoekje aan elkaars school en werkten ze elk intens toe naar een toonmoment. Proficiat aan Basisschool De Ring uit Roeselare en Ecole Jules Michelet uit Roubaix. Een kleine impressie van het project vind je via deze link.

In Roubaix werden Pol Coussement en Magalie Mattana tijdens la Réception en l’honneur des personnels des établissements scolaires de la Ville op het stadhuis van Roubaix door de burgemeester, de heer Guillaume Delbar, en schepen voor Onderwijs & Jeugd, mevrouw Esther Afane-Kimbaloula, hoogstpersoonlijk bedankt voor de exemplarische en structurele samenwerking tussen een school, een klas en juf, de buurt en een artiest. Deze mooie video-compilatie van hun HOME werd getoond tijdens deze receptie.

logo passerelle 2021

Passerelle is een door Vlaanderen structureel erkende cultuureducatieve organisatie die kinderen en jongeren stimuleert om zich via dans, beweging, expressie en performance artistiek en persoonlijk te ontplooien.

Laatste berichten

Volg ons op Facebook

Hoe kunnen wij je helpen?

ARE YOU IN?

Volg Passerelle
op de voet en mis
geen enkele activiteit
of voorstelling meer!

Abonneer je meteen: