Jeugdwerkers in Amman

Het opbouwen van waardevolle relaties met het jeugdwerk, zowel nationaal als internationaal is cruciaal voor ons werk. Met de steun van Jint en Erasmus+ kregen Judith Clijsters en Elise Willaert van Passerelle vzw en Samir Bakath en Abdelaziz Sarrokh van Rhythm Naturals de mogelijkheid om op studiebezoek te gaan naar Amman, de hoofdstad van Jordanië.

We wilden er leren van elkaar, verschillende jeugd- en danseducatieve organisaties en lokale theaters bezoeken en leren kennen met het oog op de volgende vier pijlers: culturele uitwisseling, kennisuitwisseling, netwerking en internationale solidariteit. Ons bezoek viel samen met IDEA festival, een tweejaarlijks internationaal multidisciplinair dansfestival in Amman, georganiseerd door Studio 8. In volgend dagboek volg je onze reis op de voet!  


Op dinsdag 13 september arriveerden we in de late namiddag in Amman, Jordanië, klaar om ons onder te dompelen in de lokale cultuur en het jeugdwerk te verkennen.  


Op woensdag 14 september brachten we ons eerste bezoek aan de MMAG Foundation, gelegen aan Rainbow Street, een bruisende buurt in Amman. De MMAG Foundation bleek een inspirerende creatieve plek te zijn. Hier ontmoetten we Ren Xioman, de algemene coördinator van Studio 8. We hadden een boeiend gesprek over de algemene cultuurbeleving in Amman, wat dit voor jeugd betekent en welke rol zij hierin opnemen. Later namen we deel aan een stimulerende brainstormsessie. Ren benadrukte de uitdagingen waarmee jeugdwerk in Amman te maken heeft, waaronder politieke en financiële beperkingen. 

Tijdens dit bezoek kregen we ook de kans om een  try out bij te wonen van de voorstelling Crossing, gebracht door Jordaanse jonge dansers, gemaakt door choreograaf Abd Al Hadi Abunahleh, co-founder of IDEA festival en studio 8 .


Op 15 september gingen we mee op citytour, o.l.v. lokale jeugdwerkers. Ze leidde ons langs verschillende kunst- en jeugdorganisaties en vertelde verhalen over speciale plekjes in de oude stad. Tijdens de tour was er ruimte voor informeel gesprek met elkaar en reflecteerden we over vrijetijdsinvulling, ruimte (of het gebrek eraan) om te spelen en om jong te zijn. Ook enkele dansers en choreografen van het IDEA festival trokken er mee op uit.


Op 16 september hebben we Zuka Zain ontmoet. Zuka nam in 2007 deel aan het project Harakat van Rhytm Naturals. Intussen is Zuka uitgegroeid tot een succesvolle urban choreograaf, jeugdwerker, danser en ondernemer.  Hij is één van de enigen fulltime professionele dansers in Jordanië en heeft zijn eigen dansscholen. Zuka is een enorme waardevolle (sparring)partner om een dieper inzicht te krijgen in het jeugdwerk in Amman en bereikt heel wat jongeren. We spreken af om de dag erna een workshop te geven aan jongeren uit zijn crew.  

‘s Avonds pikken we de voorstelling No Corners van Rachel Lum (DecaDance) mee bij de MMAG Foundation en ontmoeten we ook de director van DecaDance, Edwin Wee uit Signapore.  


Op 17 september hadden we het genoegen om kennis te maken met de jongeren van Zuka Zain in de Fred Astaire Dance Studio. In een open repetitie lieten we hen kennismaken met onze werkwijze en konden we testen wat werkt en wat niet.  Deze diverse groep jongeren was het bewijs dat er zeker jong danstalent te vinden is in Amman.  

We hebben hen weten te inspireren met improvisatieopdrachten en zij hebben ons geïnspireerd door hun open houding en genereuze betrokkenheid. Dit was absoluut waardevol.  

‘s Avonds vond je ons opnieuw bij de MMAG Foundation voor de voorstelling van Frame of Resonance door Rymhayouni en Oussema Gaidi.  


Op 18 september woonden we de rondetafelgesprekken bij over ‘storytelling in performance’ georganiseerd door IDEA festival. Het vormen en respecteren van representaties en criteria voor internationale samenwerkingen kwamen aan bod. In de namiddag maakten we kennis met het MMAG-management team waarbij we onze werkingen aan elkaar voorstelden.  

Om af te kicken, namen we ‘s avonds de taxi naar National Center For Culture & Arts (NCCA) om de voorstelling Crossing te bekijken. Het was een mooie afsluit van een bijzonder waardevolle trip. 


Om af te sluiten….

We erkennen dat er uitdagingen bestaan binnen het jeugdwerk, maar we zijn ook getuige geweest van inspirerende initiatieven die we verder willen volgen. Het is vanzelfsprekend dat we respect hebben voor de lokale tradities die zijn voortgevloeid uit de islam. Onze samenwerking met de Marokkaanse choreograaf Samir Bakhat en Abdelaziz Sarrokh van Rhythm Naturals biedt ons een waardevolle invalshoek. 

Met dit onderzoekend bezoek streven we naar een dieper begrip van het jeugdwerk in Amman, met inachtneming van de lokale cultuur en tradities. We zijn gemotiveerd en voelen de ambitie om bij te dragen aan een positieve ontwikkelingen in deze bruisende stad vanuit Vlaanderen!  

Met dank aan de inhoudelijke en financiële ondersteuning van Jint en de Europese Unie. 

Disclaimer:

Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or Jint. Neither the European Union nor Jint can be held responsible for them.

logo passerelle 2021

Passerelle is een door Vlaanderen structureel erkende cultuureducatieve organisatie die kinderen en jongeren stimuleert om zich via dans, beweging, expressie en performance artistiek en persoonlijk te ontplooien.

Laatste berichten

Volg ons op Facebook

Hoe kunnen wij je helpen?

ARE YOU IN?

Volg Passerelle
op de voet en mis
geen enkele activiteit
of voorstelling meer!

Abonneer je meteen: