Misverstand

Dementie…het overkomt zoveel mensen terwijl er zo weinig over gesproken wordt. Zestien leerlingen van het zesde leerjaar van basisschool De Gulleboom (Gullegem) verdiepten zich in het warrige thema. Als apotheose brachten ze een hedendaagse dans voor de bewoners van woonzorgcentrum Het Gulle Heem.

Leerkracht Els Wydaeghe vertelt: “In de lessen wereldoriëntatie verdiepten we ons in het thema dementie: we leerden over de hersenen, een dementie-expert kwam langs om ons er meer over te vertellen, we filosofeerden en speelden een inleefspel. Ook werkten we samen met de bewoners van het WZC Het Gulle Heem.”

Fotograaf: Luc Depreitere

‘Passerelle verstaat ook de kunst om een bewegingstaal uit de kinderen zelf te laten ontstaan’, zegt juf Els Wydaeghe. De dans ontwikkelen begon met een brainstorm over dementie. Vervolgens zochten ze samen naar bewegingen die hoorden bij de woorden uit de brainstorm. Die associatie in taal en beeld leidde tot dans. En dan werd er geprobeerd enkele dansfrasen aan elkaar te plakken. ‘Wat ik zo bijzonder vond, was dat er ook ruimte werd gelaten voor improvisatie. Wanneer de leerlingen eenmaal in het woonzorgcentrum hun dans kwamen tonen, werden ook nog nieuwe, niet eerder geoefende bewegingen toegevoegd. De leerlingen mochten vrij bewegen binnen de choreografie. Fantastisch!’ lacht Els. 

Tijdens dit project bewogen jong en oud samen! Zo mooi om te zien! Danscoach Darline Deprez zocht met de leerlingen mee naar bewegingen die dan werd uitgewerkt tot een originele aangrijpende hedendaagse dans.

Beluister hier het interview met Radio 2 West-Vlaanderen! Ook Cultuurkuur schreef een artikel over dit project.

“Ik vind het heel leerrijk om te zien hoe de coach bewegingen uit de kinderen haalt en daar een dans van maakt.”

– leerkracht Els Wydaeghe

Op vrijdag 8 december werd in WZC Het Gulle Heem te Gullegem het project misverstand voorgesteld. 

Met dank aan de financiële steun van Cultuurkuur

logo passerelle 2021

Passerelle is een door Vlaanderen structureel erkende cultuureducatieve organisatie die kinderen en jongeren stimuleert om zich via dans, beweging, expressie en performance artistiek en persoonlijk te ontplooien.

Laatste berichten

Volg ons op Facebook

Hoe kunnen wij je helpen?

ARE YOU IN?

Volg Passerelle
op de voet en mis
geen enkele activiteit
of voorstelling meer!

Abonneer je meteen: