Roots in Burgerschool Roeselare

Amin Srasra en Pol Coussement landden in de Burgerschool (Roeselare) om met drie klassen te werken rond het jaarthema ROOTS. De samenstelling van de klassen is heel divers en de klassen kenden elkaar niet echt. Het werd een kennismaking op vele vlakken. Met elkaar. Met zichzelf. Met hedendaagse dans. Het was intens en Pol & Amin maakten enkele hoofdstukjes rond oorsprong en puzzelden hier mee tot een klein toonmomentje.

In hun aanpak betrekken ze graag ‘externe ogen’ die de leerlingen op scherp zetten voor hun toonmoment en waarvan de leerlingen zaken als focus, kracht, beeldspraak, overtuiging en poëzie opstaken.

‘Ik kwam de zaal binnen en ik zag enkele blije gezichten van leerlingen die naar mij zwaaiden. “Juffrouw!” Hoorde ik een leerling roepen. Enkele zenuwachtige en giechelende meisjes. Het was tijd om allemaal recht te staan. Elk in hun rij. Het was even stil. De klanken uit de muziekbox kaatsten tegen de muren van de grote sportzaal. “Voor mij betekent roots Algerije”. “Voor mij betekent roots jezelf kunnen zijn”. Verschillende unieke mensen met verschillende unieke betekenissen aan het woord.’

Ik kreeg er kippenvel van.

Ik zie mensen met verschillende huidskleuren samenwerken, met elkaar omgaan. Ik herinner mij nog de soepele armbewegingen van het meisje die meedanste met de spiegel. Als jong mens groei je van ervaringen die je halen uit jouw comfortzone.

Zo’n projecten bevorderen het zelfvertrouwen van onze jonge pubers. Voor een publiek staan (zonder de handen in de broekzakken te steken), samenwerken, meedenken, mee bewegen,… Het was leuk voor mij om leerlingen in een andere context te zien. Talenten worden ontdekt en verder ontwikkeld. Leerlingen kunnen zichzelf beter leren kennen. Laten we onze schoolgaande jongeren ook zichzelf leren kennen. School is nu éénmaal een LEERomgeving.

Mijn applaus kwam recht uit het hart!

Samira Maatki (leerlingenbegeleiding)

logo passerelle 2021

Passerelle is een door Vlaanderen structureel erkende cultuureducatieve organisatie die kinderen en jongeren stimuleert om zich via dans, beweging, expressie en performance artistiek en persoonlijk te ontplooien.

Laatste berichten

Volg ons op Facebook

Hoe kunnen wij je helpen?

ARE YOU IN?

Volg Passerelle
op de voet en mis
geen enkele activiteit
of voorstelling meer!

Abonneer je meteen: