Verslag Why We Fight? door Passerello Astrid!

Passerello Astrid De Vos studeert Grieks-Wiskunde aan het Guldensporencollege in Kortrijk. Samen met haar schoolvriendinnen nam zij deel aan het Why We Fight? aanbod van Filmimpact en Passerelle!
Lees hieronder haar verslag!

Inleidende workshop

Samen met enkele andere vijfdejaars van het Guldensporencollege Kaai3 nam ik deel aan de inleidende dansworkshop begeleid door Bérengère Bodin, een vurige en zeer getalenteerde vrouw.

Dit project is een tof initiatief, die wij zeker niet wouden missen. Danservaring had je voor deze workshop niet nodig, alleen goesting om je lichaam creatief te gebruiken. We vielen in elkaars armen als hartsvriendinnen en vochten met elkaar als aartsvijanden.  


“Samen met mijn vriendinnen nam ik deel aan de dansworkshop, ook al heb ik hier geen ervaring mee. Noch zit ik in een dansgroep of weet ik iets van dansen. We begonnen met een opwarming  en het eerste wat we deden was vechten, tegen elkaar, zonder doel. Je moest een agressieve kant van je laten zien, een angstaanjagende. Het was een speciale opdracht en iets volledig nieuws dat ik niet snel zal vergeten. Wanneer we vrij mochten dansen (een soort van improvisatie), zag je hoe de anderen zich op dat moment voelden en je kon daarop ingaan of kiezen om helemaal iets anders doen. Op het einde was het doel om allemaal samen te komen en hielden we elkaar vast. Zo sloten we, na al die vechtscènes, het einde met een harmonie.”

– Asimina Pashaj, leerling Guldensporencollege

‘Why we fight’ was een speciale ervaring die me liet zien dat het woord ‘dans’ en ‘gevecht’ meer betekenis heeft dan ik dacht. We moesten vechten met elkaar en we probeerden de woeste kant van onszelf naar boven te laten komen (iets wat bij mij niet al te best ging 😅). We hebben geleerd dat men niet altijd vecht om de ander pijn te doen, maar ook om gewoon eens al je frustraties weg te duwen. Het was niet wat ik verwacht had van een dansworkshop maar het heeft zeker en vast mijn visie over dans en vechten veranderd! In deze wereld is er immers genoeg om over of net voor te vechten. – Lotte Desmet, leerling Guldensporencollege

De film 

De dansers zoeken vanuit hun eigen ervaringen naar een beter begrip van het geweld dat zich voordoet in de wereld om hen heen, inclusief het geweld dat ze zelf hebben ervaren. Door middel van dans willen ze deze kwesties onderzoeken en uitdrukken. Ze hopen op deze manier de oorzaken en gevolgen van geweld te begrijpen en mogelijk manieren te vinden om het te verminderen of te voorkomen. Zo  zoeken ze een antwoord op de vraag: ‘Waarom vechten mensen?’ 

Alain Platel, de choreograaf, en Mirjam Devriendt, de filmmaker, hebben met hun film een eerbetoon gebracht aan zowel de kunsten als aan de mensheid, die voortdurend op de grens balanceert tussen adembenemende schoonheid en gruwelijke wreedheid. De film lijkt te onderstrepen dat deze uitersten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dat het verkennen van deze menselijke emoties via het dansen van onschatbare waarde kan zijn.  

“Wat een ervaring! Dit hele project is een unieke verbinding van dans en film om jongeren te triggeren, het sentimentele staat immers centraal in het opgroeien als jongere. Why We Fight? is een erg aangrijpende documentaire die de kwestie van geweld in de wereld en in onszelf onderzoekt. De film werd uitgebracht vóór de oorlog in Oekraïne en bleek een voorspellende blik te hebben op de gebeurtenissen die zouden volgen. Alain Platel heeft sindsdien aangegeven dat hij de film nu niet meer zou durven maken omdat het erg confronterend zou zijn. In de workshop leerde je elkaar kennen op een heel andere manier. Je lichaam zelf te laden leiden op de muziek, maar vooral door je emoties. Ik wil dit zeker nog eens doen.” – Astrid De Vos 

Het nagesprek 

Pol Coussement stelde samen met de leerlingen van Guldensporencollege Kaai3 enkele vragen aan de bekende choreograaf Alain Platel in een nagesprek in de Schouwburg Kortrijk. Maar zelfs na het nagesprek waren we nog niet uitgebabbeld over het onderwerp… 

logo passerelle 2021

Passerelle is een door Vlaanderen structureel erkende cultuureducatieve organisatie die kinderen en jongeren stimuleert om zich via dans, beweging, expressie en performance artistiek en persoonlijk te ontplooien.

Laatste berichten

Volg ons op Facebook

Hoe kunnen wij je helpen?

ARE YOU IN?

Volg Passerelle
op de voet en mis
geen enkele activiteit
of voorstelling meer!

Abonneer je meteen: