OKAN staat voor OnthaalKlas voor Anderstalige Nieuwkomers. Ben je tussen de 12 en 18 jaar oud en anderstalig in Vlaanderen ga je voor minstens één jaar naar de OKAN-klas om de Nederlands te leren. In de loop van dat jaar neemt Passerelle hen mee op een traject waarbij naast Nederlands dans, talentontwikkeling, groepsdynamiek en cultuur met de ‘grote en kleine c’ even belangrijk zijn.
Al ruime tijd bewijst Passerelle met haar aanpak jongeren uit diverse culturen mee te nemen in een danseducatief en maatschappelijk verhaal.
Hieronder een aantal voorbeelden van eerdere OKAN-Projecten.
Zoek
Zoek is de titel van het Okan-project in Menen, en kaderde in Zielzoekers, een uitgebreide werking waarmee CC De Steiger, samen met heel wat partners, inzoomt op het vluchtelingenthema.
In de aanloop naar ‘Zielzoekers’ werd CC Steiger benaderd door directie en leerkrachten van de Grenslandscholen (Menen-Wervik). Deze school richt reeds geruime tijd OKAN-klassen. OKAN staat voor OnthaalKlas voor Anderstalige Nieuwkomers. Kinderen en jongeren uit diverse landen, die enkel hun eigen moedertaal spreken, starten in deze klas om het Nederlands te leren. Naast het taalonderricht wordt er ook ingezet op integratie. Om deze integratie daadwerkelijk te bevorderen, zet Grenslandscholen via een partnership met CC De Steiger een intensief cultureel project op waarin de OKAN-leerlingen een actieve rol spelen. Dit project moet hen de kans geven om uiting te geven aan hun dromen. Hoe kijken deze 12- tot 18-jarigen naar de toekomst binnen de context van hun nieuwe thuisland?
… aan de wand
In samenwerking met CC De Grote Post en de OKAN(OnthaalKlas voor Anderstalige Nieuwkomers)-klas van de Petrus & Paulusscholen In Oostende werkte Passerelle aan het project . . . Aan De Wand.
Darryl Woods & Pol Coussement hielden hen een spiegel voor en reflecteerden samen met hen over wat komen zal en wat geweest is. Dit resulteerde in een mooi en ontroerend toonmoment in De Grote Post.
“Ik hoop dat de mensen inzien hoe belangrijk het is voor deze jongeren. Hoe belangrijk het is dat zij een podium krijgen. Dat zij hun talenten kunnen ontdekken en samen kunnen ontwikkelen.“
(Jozefien Uittenhove, De Grote Post)
Coeur-Age
Een theatervoorstelling waarin de anderstalige nieuwkomers van GO! Campus Genk via woord, dans en muziek hun verhaal met u willen delen.